Un mòbil per Reis?

Ara que venen festes i regals, si els vostres fills són vora l’equador de Primària aviat us demanaran (si no ho han fet ja) que els compreu un telèfon mòbil propi. És a dir, un nou aparell, ara d’ús exclusiu i privat per a ells.

De ben segur que no és el primer artefacte tecnològic que tindran a les mans: ordinadors fixos, portàtils, tauletes…, a casa i a l’escola, hi han passat abans. I els vostres mateixos telèfons mòbils ja han omplert, hipnòticament, hores mortes amb entreteniment i diversió. Amb innocència infantil i de la vostra mà, han fet aquestes primeres passes en el món d’una tecnologia ja instal·lada en la família i en la societat de manera absoluta.

Però un dia (que potser és avui) demanen més. Igual que a certa edat demanen autonomia, intimitat, que se’ls escolti, que el seu criteri sigui tingut en compte i poder prendre les seves pròpies decisions, us demanaran, ara o més endavant, un telèfon mòbil en propietat. Avui l’adquisició d’un primer mòbil està en el seu camí cap a la maduresa. A partir de la seva adquisició, noves formes de comunicació, relació i posicionament començaran a formar part del seu món. Nosaltres mateixos en som també una mostra.

Llavors, quan és preferible fer-ho?

No hi ha una resposta única a aquesta pregunta. Dependrà del treball previ que s’hagi fet durant els mesos, o anys, anteriors a l’adquisició del mòbil. Dependrà de l’exemple que els hagueu donat amb els vostres usos. Dependrà de tots els valors que els hagueu inculcat. Dependrà de la vostra esfera social. Dependrà del que estigueu disposats a invertir en temps i dedicació. I del que ja hi hagueu invertit, esclar. Dependrà de les seves (i de les vostres) necessitats. I, sobretot, dependrà de la confiança que us desperti el vostre fill, de la seva capacitat de gestionar l’eina i la vostra confiança, en unes noves circumstàncies en què tot, el bo i el dolent, serà més fàcil i accessible.

Aquesta confiança no es desperta de cop i volta, és el fruit del treball dels pares durant anys. Evidentment, cal prendre mesures de control per introduir el mòbil de l’infant en la família, però cal, sobretot, no introduir-lo si la família no se sent preparada. I, encara menys, com si fos una joguina més.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *